Untitled-2

Smart tahografi 2. generacije – Prvi put u Srbiji na Danu srpskih prevoznika 

Dugo najavljivani početak primene smart tahografa 2. generacije u Evropskoj uniji, očekivano, doneo je dosta pitanja i nepoznanica.

Proizvođači tahografa nastoje da proizvedu i isporuče dovoljan broj tahografa koji će biti ugrađeni na vozila koja su prvi put registrovana nakon 21. avgusta i već sada se zna da ova obaveza može usporiti isporuke novih vozila planiranih do kraja godine. Posledično, može se naslutiti da će cela sledeća godina proteći u nastojanju prevoznika iz EU da izvrše zamene uređaja na postojećim flotama, kako od početka 2025. godine ne bi dolazili u problem sa kontrolnim organima na teritoriji Unije.

Prateći sve zahteve zainteresovanih strana, možemo pretpostaviti da će se učiniti sve da ne dođe do nepotrebnih kažnjavanja prevoznika zbog neusaglašenosti za koju nisu sami krivi. 

Međutim, dosada se malo toga moglo zvanično čuti o tome na koji način i kojom dinamikom će se u ceo projekat uključivati članice AETR i njihovi prevoznici.

Iz kompanije Smart Automotive Solutions, koja je zvanični distributer kompanije STONERIDGE u Srbiji, kao i rešenja za GPS praćenje vozila FLEETMOTIVE i TAHOMOTIVE, navode da je pretpostavka da će zamena sistema tahografa na vozilu koštati, u zavisnosti od toga kada je proizvedeno i u kakvom opštem stanju se nalazi, od 1.000 evra, pa i do 3.000 evra. To je pretpostavka izvedena iz cena koje su sada dostupne na tržištu, ističu.

Zbog velike potražnje opreme koja se očekuje pre svega u EU, dodatni problem će predstavljati nemogućnost da se dovoljne količine opreme nabave od proizvođača, jer se poručuje mesecima unapred. Ovakav razvoj događaja u najgorem može dovesti do toga da prevoznici iz Srbije deo vozila moraju da parkiraju, ili da trpe troškove kazni tokom rada u EU.

Naravno, i ovo je pretpostavka, jer još niko zvanično nije potvrdio da će biti posebnih izuzeća i odlaganja za članice AETR, dodaju.

Kompanija Smart Automotive Solutions odlučila je da za domaće prevozničke kompanije ponudi paket usluga GPS praćenja vozila, sa tahografom i izradom evidencija radnog vremena za vozače, bez kupovine opreme.

Ova jedinstvena i zaokružena ponuda koju dosada nismo imali na tržištu, omogućiće domaćim kompanijama da na vreme planiraju i smanje troškove poslovanja, kao i da prate savremene trendove, poručuju. 

Sve postojeće korisnike usluga i zainteresovane prevoznike Smart Automotive Solutions poziva na Dan srpskih prevoznika 15. septembra  (štand 14), gde će ova kompanija predstaviti kompletnu ponudu i odgovarati na sva pitanja.

Više informacija o Danu srpskih prevoznika pogledajte OVDE.

Sve detalje o kompaniji Smart Automotive Solutions možete videti na smartautomotives.rs.

Shopping Basket