Tri načina za lakši obračun plata

Možda ste čuli za mnoštvo razloga zašto rešenja iz oblasti telematike mogu koristiti vašem poslovanju. Od praćenja vaše imovine i vozila, potrošnje goriva i troškova do povećanja efikasnosti vašeg voznog parka tokom vremena. Međutim, nalazimo da još uvek postoje veoma praktične, ali često zanemarene prednosti koje treba postići. U ovom članku ćemo razgovarati o tome kako prikupljeni podaci mogu biti korisni za izračunavanje plate vašeg zaposlenog za nekoliko minuta.

1. Digitalni tahografi – radno vreme

Većina transportnih i logističkih kompanija u Evropi svakodnevno koristi digitalne tahografe. To je uglavnom zbog zakona EU o vremenu vožnje i odmora i veoma stroge politike kažnjavanja za one koji se ne pridržavaju ovih pravila. Digitalni tahografi su, stoga, podrazumevano napravljeni da tačno registruju podatke o vremenima, datumima i periodima putovanja za svako putovanje, a sve to može biti korisno u obračunu plata.

Alati za analizu digitalnih tahografa kao što je Tahomotive mogu pomoći u sortiranju i lakom razumevanju svih prikupljenih podataka. Tahomotive nudi izveštaj koji sumira radno vreme svakog vozača koji je dizajniran da pokaže tačno kada je počeo da radi, koliko je dugo bio na putu, vreme dana provedeno u vožnji, napravljene pauze i još mnogo toga!

U zavisnosti od načina ugovaranja plate vozača, sve informacije koje daje Tahomotive mogu se koristiti za precizno izračunavanje plate svakog vozača u bilo kom trenutku. Samo izaberite potreban vremenski period i sve je spremno!

Štaviše, možete podesiti automatska e-mail obaveštenja za svoje knjigovođe kako bi ove informacije dobile direktno u svoje poštansko sanduče ili, ako želite da napravite korak dalje, Tahomotive nudi mogućnost API rešenja za brzi pristup informacijama do vašeg računovodstvenog sistema. Na ovaj način, sve informacije će biti prenete pritiskom na dugme, čineći mesečnu isplatu mnogo bržom i mnogo lakšom!

2. Digitalni tahografi i GPS podaci – isplata minimalne zarade

Nedavni izveštaj Evropske komisije pokazuje razliku od 179% u platama između zapadnoevropskih i istočnoevropskih vozača kamiona. Ovo objašnjava zašto su određene zapadne zemlje, kao što su Norveška i Danska, postavile minimalne plate za strane vozače kamiona koji rade u njihovim zemljama.

Podaci o digitalnom tahografu, kao i podaci o putovanju koje registruju uređaji, generalno se smatraju veoma pouzdanim od strane evropskih vlasti. I to se ne odnosi samo na povremene kontrole od strane policije, već i lokalnih poreskih vlasti. S obzirom na to da se gore pomenuta pravila o minimalnim platama striktno primenjuju, činjenica da možete da izračunate precizne podatke o tome koliko je vremena vaš vozač proveo u nekoj zemlji, primenjena stopa plata i uzastopna isplata može biti veoma korisna. Naročito ako poslujete na međunarodnom nivou.

3. Ostala rešenja iz oblasti telematike

Imajući na umu da svi zaposleni ne koriste digitalne tahografe, na primer, rade na terenu u poljoprivredi ili građevinskom sektoru, ili možda samo s obzirom da neke kompanije imaju različite mehanizme obračuna plata, postoje i druga rešenja iz oblasti telematike koja vam mogu pomoći da izračunate plate.

Sve kompanije koje nude rešenja za upravljanje voznim parkom, uključujući Smart Automotive Solutions, nude GPS praćenje, što omogućava izračunavanje pređenog puta za svako vozilo. U slučaju da vaš tim koristi pređeni put umesto radnog vremena kao osnovu za obračun plata, izveštaj kojim se analizira koliku je kilometražu zaposleni prešao sa određenim vozilom, može biti upravo ono što vam treba!

Slično tome, ako posao u vašoj kompaniji podrazumeva da radno vreme počinje dolaskom na gradilište (ili bilo koje drugo mesto van sedišta firme), npr. upravljajući traktorom ili kranom, možete koristiti rešenja za identifikaciju vozača kako biste registrovali vreme dolaska i vreme završetka smene za svakog od zaposlenih.

Konačno, rešenja za upravljanje voznim parkom vam takođe pružaju mogućnost da adekvatno i pošteno dodelite bonuse za kvalitet rada vaših zaposlenih. Na primer, rešenje Fleetmotive za stil vožnje vozača daje ocenu performansi za svakog vašeg vozača. Davanje odgovarajućeg podsticaja vašim vozačima, kao i odgovarajućeg alata za praćenje vašim menadžerima može uveliko poboljšati bezbednost vašeg voznog parka na putevima, a samim tim i smanjiti troškove vezane za nezgode.

Svi podaci prikupljeni telematskim rešenjima pomenutim u ovom članku dostupni su na Fleetmotive platformi. Postoji preko 50 različitih izveštaja koji prikazuju podatke koji mogu da pomognu da vaša flota bude efikasnija i, naravno, da proračun mesečne zarade bude tačniji i lakši!

Ako bi vaš tim mogao imati koristi od poboljšanja internih poslovnih procesa, kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći u pronalaženju pravih rešenja za vaše poslovanje.

Shopping Basket